Aktuality • Tlačové správy • Upozornenia • …

Lesníci dokázali, že vedia kosiť i guláš variť

06.07.2009 11:02

Tatranská kosba (autor: Lenka Burdová) Mačkova poľana v Tatranskej Javorine je od prvého júlového piatku pokosená. Avšak rovnako ako každý rok, i tentoraz súťažne: lesníci Štátnych lesov Tatranského národného parku si spoločne s kolegami z Tatranskego parku narodowego (TPN) a Biebrzanskego parku narodowego (BPN) z Poľska opätovne merali sily v kosení lúky tradičným spôsobom – kosou. V tomto roku ale už na V. ročníku Tatranskej kosby, ktorý sa tentoraz konal aj ako súčasť osláv 60. výročia vzniku Tatranského národného parku. Tatranskí lesníci tak dokázali, že sa vlastnými rukami dokážu postarať nielen o krajinoobraz, ale najmä o biodiverzitu lúčnych ekosystémov na celom území Tatranského národného parku.

S päťdesiat metrom dlhým a tri metre širokým pásom lúky si spomedzi dvadsať jeden súťažných dvojíc najľahšie poradili šiesti oravskí lesníci. Vlaňajšie prvenstvo obhájili Juraj Majerčák a Michal Gazda z ochranného obvodu Zverovka. Len o niečo málo v rýchlosti za nimi zaostali Ján Šuvada a Marek Hudáček z ochranného obvodu Habovka. Tretí v poradí súťažný pás lúky pokosili Bohumír Gazda a Radoslav Michalec z ochranného obvodu Oravice. V súťaži jednotlivcov bol najrýchlejší Michal Gazda a tretí Radoslav Michalec. Uprostred medzi nimi a teda druhý najrýchlejší bol Dušan Jurík zo Strediska genofondu rýb Východná. A čo na výkon oravských lesníkov poznamenal hlavný rozhodca Peter Spitzkopf st., vypovedá aj za hodnotenie kvality časti pokosenej lúky: „Vidieť, ktorá oblasť Slovenska ešte stále kosí ručne!“

Zapálením ohňa pod kotlíkom začal takmer súčasne s kosbou na Mačkovej poľane tento rok aj skúšobný ročník súťaže vo varení gulášu „Lesnícky špica guláš“. Kuchári a kuchtíci v dvadsať a jednom družstve varili guláš z diviny, iba v jednom kotlíku lesníkov – rybárov zo Strediska genofondu rýb z Východnej sa spolu so zeleninou do mäkka dusila rybacina. Nulté prvenstvo si nakoniec navarili poľskí lesníci z Tatranského národného parku (TPN) zo Zakopaneho. Podľa poroty druhý najchutnejší guláš navarili Peter Uram s Ľubomírom Vojtáššákom z úseku riaditeľa Štátnych lesov TANAPu. Tretí v poradí si ocenenie za svoje kulinárske umenie odniesli Marián Macurák a Ján Andráš z úseku lesného hospodárstva Štátnych lesov TANAPu.