Časopis TATRY č. 5/2015

TATRY č. 5/2015

Kým sa sviečky rozhoria
Text a snímky: Lenka Burdová
V poslednú októbrovú sobotu v roku nikto z prichádzajúcich nemá naponáhlo. Veď načo aj. Tí, ktorých prišli navštíviť, zanechali v horách to najcennejšie, život. Zostali po nich len spomienky vyryté do tabuľky. K nim na Symbolický cintorín pod Ostrvou prinášajú pozostalí kytice, vence, kahance. Na pamiatku.
Str. 6 – 7

Ryby s veľkou vodou odplávali
Text: Lenka Burdová
Snímky: Peter Kriššák
Začiatkom júna sa nad Važcom mračná s vodou roztrhli. Lialo tak, až sa voda z koryta Bieleho Váhu vylievala. To by ešte nič nebolo. Ale ona sa smerom nadol vo veľkom valila a brala so sebou všetko, čo jej v ceste stálo. V neďalekej Východnej to bol drevený mostík, ktorý tu oddávna rybárom slúžil spájajúc pravý breh s ľavým. No to bol len začiatok. Kým voda opadla, zničila toho oveľa viac.
Str. 8 – 9

O les sa treba postarať
Text: Lenka Burdová
Snímky: z archívu redakcie
Bolo to dávno, ešte v časoch, keď gazdovia ďakovali lovcovi medveďa, že zachránil ich majetky. Tak ako dedkovi malého Ľudovíta, tam v horách nad Spišským Bystrým. Tu pod stromami sa začal odvíjať i život lesníka Ľudovíta Kundisa.
Str. 10 – 11

Život na vlásku
Text: Peter Svätojánsky
Snímka: archív HZS
Väčšina z nás má z chodenia po horách radosť, je pre nás určitým druhom relaxu. Na krásne chvíle, strávené na tom či onom mieste, spomíname pri prezeraní fotografií. Úžasné panorámy, diaľky, výšky... Iba málokto myslí na to, čo všetko sa môže či mohlo stať.
Str. 13

Sú lákavé a neprehliadnuteľné
Text a snímky: František Bača
Také sú plody jesennej prírody Tatier. Odtiene červenej farby plodov stromov a krov, či fialovomodré plody čučoriedok lákajú živočíchy natoľko, že im neodolajú.
Str. 14 – 15

V Beliankach znovu pískajú svište
Text a snímky: Pavol Ballo
Keď po roku 2000 Američania uvoľnili do komerčnej sféry družicový systém GPS, pri stretnutí mi pán profesor Pawel Brzuski z Krakova oznámil, že odteraz môžeme zamerať kdekoľvek na Zemi v submetrovej presnosti zemepisný bod na ktoromkoľvek mieste na svete, odkiaľ vidno oblohu. Pomyslel som si: „Bolo to vymyslené aj na svište, veď v alpínskom stupni neexistovala žiadna prekážka, ktorá by zatieňovala družice na oblohe“. Takýto monitoring je založený na zisťovaní zemepisných súradníc všetkých nájdených svištích nôr. Od tohto času analógovému zaznamenávaniu svištích kolónií v Tatrách odzvonilo.
Str. 16 – 17

Putovanie za kamzíkmi
Text a snímky: Lenka Burdová
V to ráno bolo potrebné vstať z postele už o štvrtej. Mali sme pred sebou náročnú túru a povinnosť spočítať kamzíky. Tatry v hmle však dobré vyhliadky neveštili.
Str. 18 – 20

Medvedík v ohrození
Text a snímky: Zuzana Homolová
Pri počutí slova medvedík si väčšina z nás predstaví malú chlpatú šelmičku, ktorá sa popása na malinách, tmolí sa za mamou medvedicou, alebo sa nerušene prechádza po tatranských osadách. My však máme svojho medvedíka aj v ríši rastlinnej a nie je veru možné bežne sa s ním stretnúť na večernej prechádzke po Tatranskej Lomnici či Starom Smokovci.
Str. 21

Keď sa zem zo svahov zosúva
Text: Lenka Burdová
Snímky: Ján Slivinský
treba vziať nohy na plecia a vzdialiť sa tak ďaleko, ako sa len dá. Bolo šťastím, že keď sa kus lesa v Bielovodskej doline nadol k turistickému chodníku sunul, nikto tadiaľ nekráčal. Ibaže, čo sa nestalo včera, môže sa prihodiť dnes či zajtra. A tak je nutné hľadať príčinu a nájsť riešenie, ako tomu – ak je to len trochu možné – zabrániť.
Str. 22 – 23

Stavebník poľovníckych zámočkov
Text: Maroš Semančík
Snímky: archív autora
V roku 1879 na tatranskú scénu prichádza nemecké knieža Christian Kraft Hohenlohe – Oehringen, vojvoda z Ujestu (1848 – 1926). Tento vášnivý poľovník, lesný hospodár a milovník prírody sa zapísal do architektúry Vysokých Tatier najmä ako stavebník poľovníckych zámočkov a jedného kostola v Javorine.
Str. 24 – 27

Nezabudnuteľný botanik Tatier
Text: Daniela Mlynarčiková
Snímky: archív Podtatranského múzea v Poprade
V tomto roku sme si pripomenuli 180. výročie narodenia a 120. výročie úmrtia lekárnika, chemika, botanika a riaditeľa Tatranského múzea vo Veľkej Aurela Viliama (Wilhelma) Scherfela (*23. 4. 1835 Veľká – †23. 4. 1895 Veľká).
Str. 30 – 32

Sú krásne, ale musia z parku preč
Text: Katarína Konečná
Snímka: Zuzana Kyselová
Tatry – hrdo vystavené na obdiv každému. Lenže stačí bližší pohľad a okamžite objavíme niekoľko nedokonalostí. Reč nie je o neohľaduplných turistoch, vďaka ktorým sú chodníky plné smetí, ale o inváznych nepôvodných druhoch rastlín, ktoré napádajú voľnú prírodu.
Str.33

Keď v Tatrách les horí
Text a snímky: Martin Leštinský
zväčša sa ten, kto ho zapálil nenájde. Tak tomu bolo i v piatok 17. júla nad Žltou stenou. Plocha plná čučoriedok však dáva tušiť, kto pôvodcom ohňa bol. Nelegálny zber lesných plodov v Tatranskom národnom parku je v plnom prúde. Zberačmi sú zväčša obyvatelia podtatranských rómskych osád, ktorí dennodenne merajú cestu tam i späť s vedierkami. Neraz tu po sebe čo-to zanechajú. V tom najhoršom prípade ohorok z cigarety. Neuhasený. Tak, ako s najväčšou pravdepodobnosťou i v našom príbehu.
Str. 34

Unikátna lezecká cesta v Tatrách
Text: Igor Ľudma
Snímka: Martin Murár
Ak máte potomkov starších ako desať rokov, ktorí radi lezú po skalách s túžbou vystúpiť na vrchol, potom máme pre vás niečo, pri čom si ani neublížia. Novú zaistenú lezeckú cestu na Velický zub (2 002 m n. m.).
Str. 35

Tatranská kosba i lesnické guláše byly i letos špica
Text a snímka: Jiří Junek
Na vstupu do Bielovodské doliny se v poslední červnový pátek skvěla barevná tabulka s šipkou a nápisem – Tatranská kosba. Co znamenal? To se v dolině na louce u nové hájenky už po jedenácté sešli lesníci na každoroční soutěži v kosení trávy Tatranská kosba a soutěže ve vaření guláše Špica guláš.
Str. 38