Časopis TATRY č. 5/2012

TATRY č. 5/2012 Ľubomír Kľúčik, Alojz Kaššák - Lesy Slovenska
Zdá sa, že obhospodarovanie lesov a zveri, spojené s ťažbou dreva, lovom zveri naberá kurz amorálneho správania. Ľudia veľkomiest, teda priestoru, kde je vysoká koncentrácia tvorcov marketingovej komunikácie a zadávateľov reklamy, si idealizujú prírodu, čím sa paradoxne od nej vzďaľujú. Vzniká tak propagácia, ktorá vykazuje znaky porušovania etických princípov public relations, hlavne pravdivosti a zodpovednosti. Je načase zdvihnúť varovný prst, aby nedochádzalo k manipulácii s prijímateľmi informácií.

Kačice Lenka Burdová - Množstvo kačíc v Tatrách je priamo úmerné ich prikrmovaniu
Pomenovanie kačací má v názve tucet vysokotatranských prírodných útvarov. Môžeme potom polemizovať o tom, či kačica je alebo nie je pôvodný druh tatranskej fauny. Kačice sú v Tatrách už veľmi dávno. Obyčajne síce zahniezdili v podhorí, no niektoré prilietali pravidelne i do vyšších nadmorských výšok a prispôsobili sa vysokohorským podmienkam. Kačíc v Tatrách pribúda.

Medvedica (autor: Pavol Lenko) Pavol Lenko - Telemetria medveďa hnedého v TANAPe
Správa TANAPu v spolupráci so ŠL TANAPu a Projektom Medveď úspešne realizuje od roku 2008 pozorovanie medveďov. Zatiaľ takto odchytili 4 medvede - samca, dve dospelé medvedice a mladého samca. Teritoriálny medveď „Vlado“, spolu s medvedicami „Zita a Galina“ a mladý medveď „Mišo“, „ukázali“ veľa zaujímavého zo svojho života. Telemetria poskytla veľa nových a zaujímavých poznatkov, ktoré sú aj pre odborníka zaoberajúceho sa touto problematikou veľkým prínosom a skúsenosťou.

Inverzia Ľubomír Klocok - Termické a elektrické javy v atmosfére
Pri popise ďalších zaujímavých úkazov v zemskom ovzduší sa budeme zaoberať najmä javmi, ktoré svojou podstatou patria do odboru termiky a elektriny. Možno medzi ne zaradiť také zaujímavé prírodné prejavy ako oblaky, teplotná inverzia, blesky, hrotové výboje, námraza či polárne žiary. Ich fyzikálna podstata nie je veľmi zložitá a jej pochopenie často umožňuje úspešné predpovedanie týchto javov, ako aj preventívnu ochranu pred prípadnými škodlivými následkami ich niektorých prejavov.

Táňa Hoholíková - Kopec Klát opäť ožije
O tom, že na Štrbskom plese bola rozhľadňa, bežní turisti veľmi nevedeli. Niet sa čo čudovať, veď dnes je z nej len ruina, navyše s označením vstup zakázaný. Pritom pohľad z nej na panorámu Vysokých Tatier, najmä Mlynickej doliny je naozaj nádherný. Súčasný majiteľ a investor vypracoval Projekt Rozhľadňa Monte Móry a bude plniť pôvodný účel.

Katarína Potanková - Jazda dejinami Tatranských elektrických železníc
Vysoké Tatry sa stali koncom 20. a začiatkom 30. rokov veľmi vyhľadávanou a turistami obľúbenou destináciou. O TEVD písalo v nejednom zahraničnom cestovnom poriadku. Pohodlie cestujúcich bolo pre železnicu veľmi dôležité.

Z denníka strážcu TANAPu (autor: Pavol Gavlák) Pavol Gavlák – Z denníka strážcu TANAPu
Na piatok 11. 5. 2012 som si naplánoval Račkovu dolinu a vyrazil hore. Vedel som naisto, kde mám hľadať. Po príchode na lokalitu som sa trošku zľakol, že idem zbytočne, pretože svah bol ešte pod snehom. Mal som ale šťastie a na skalnatom hrebienku nad snehom som našiel celkom 17 rozkvitnutých poniklecov. Iný deň som počas zostupu zo sedla natrafil na čiastočne ochrnutého svišťa.

V čísle 5/2012 si okrem toho môžete prečítať ďalšie informácie, vážnejšie nehody turistov a horolezcov v marci a apríli. Určite vás zaujmú aj články o medvedích návštevách v tatranských osadách, botanické potulky, či nové knihy. Opäť sme pripravili fotohádanku, krížovku a pekné snímky z Tatier.

Jelene opätovne vyhľadávajú spoločnosť jeleníc

Sedlo