Časopis TATRY - Slovensko-poľské vydanie č. 6/2011

TATRY - Slovensko-poľské vydanie č. 6/2011 Vážení čitatelia,
aj v tomto roku sme pripravili pre vás mimoriadne číslo časopisu Tatry, už šieste slovensko - poľské na 102–stranách, spolu s redakciou poľského kvartálnika Tatry, ktorý vydáva Tatranský národný park na poľskej strane.

Aj teraz si budete môcť prečítať zaujímavé články z poľskej strany Tatier i zo slovenskej. Vlády Poľskej republiky a Slovenskej republiky sa aktívne zapojili do osláv Roku lesov. Niet divu, keďže lesy pokrývajú skoro 30 % územia (9,1 miliónov ha) prvého štátu a 41 % (2 milióny ha) druhého. Tatranský les má špecifický význam. Uvedomujeme si to najmä vtedy, keď ... zrazu prestáva existovať. Stalo sa tak v roku 1968 na severných svahoch Tatier a na južných v roku 2004. Dozviete sa, čo sa deje s tatranským lesom šesť rokov po kalamite. Tiež o letných výstavách, seminároch a výstavných priestoroch v Zakopanom a okolí.

Spoločne sa prejdeme po náučnom chodníku okolo roháčskych plies, po zakopanských „regloch“ a vystúpime na vrchol Giewontu. Nové poznatky môžeme získať z článkov o tatranskej prírode: Prečo sú kamene v okolí plies farebné, o bučinovom lese v Tatrách a ako loví orol skalný.

Z osobností si predstavíme Žofiu a Witolda Paryských, legendárneho záchrancu M. Zaruského, a slovenského architekta Gedeona Majunkeho. A určite zaujme aj článok o tom, ako ženy - Poľky prenikali do vysokohorského prostredia, až na najvyššie štíty. Dozvieme sa, kde všade máme v slovenských tatrách pamätné tabule. Všetko články sú bohato ilustrované peknými fotografiami. Veríme, že aj toto mimoriadne číslo Tatier si získa vašu priazeň, tak ako tie predchádzajúce.

Predplatitelia na celý rok dostanú časopis spolu s číslom 5. Ostatní záujemcovia si ho môžu kúpiť na niektorých miestach v Tatrách, napríklad v informačných strediskách ŠL TANAPu, Múzeu TANAPu, v kníhkupectve v Tatranskej Lomnici, ale aj v iných tatranských strediskách. Na požiadanie redakcia časopis záujemcom zašle aj poštou.