Časopis TATRY č. 4/2011

TATRY č. 4/2011 Sucháre na Hrebienku Lenka Burdová - Nad hlavami turistov bude chýbať tieň
Suché stromy na najohrozenejších úsekoch turistických chodníkov v Tatranskom národnom parku predsa len miznú. Rezort životného prostredia sa na naliehanie mesta Vysoké Tatry rozhodol poskytnúť takmer 160 000 euro na ich spílenie. „K uvedenému opatreniu sa pristupuje z dôvodu priameho ohrozenia života, zdravia a majetku osôb, ktoré sa pohybujú v oblasti Vysokých Tatier, hlavne turistov. Do polovice júna spília suché stromy na zeleno značkovanom turistickom chodníku Bilíkova chata – Vodopády Studeného potoka, na červeno značenej Magistrále v úseku Velická dolina – Skalnaté pleso, na modro značenom turistickom chodníku Popradské pleso (zástavka TEŽ) – Popradské pleso a na červenom a zároveň i zelenom turistickom chodníku vedúcom zo Štrbského Plesa na Popradské pleso. Sponad hláv turistov sa tak stratí približne päť tisíc stromov.

Riasy Pavol Kráľ – Zelení rekordéri II.
Vyšli sme na hornú hranicu tatranského lesa, do nadmorskej výšky 1500 m, ku jednému z najznámejších jazier tohto pásma, Popradskému plesu. Voda v jazere bola viditeľne priezračnejšia, no cez trblietajúcu sa hladinu sme i tak nevideli vôbec nič. Za rastlinami sme museli zostúpiť do hlbín. Preplávali sme popri kanalizačnom potrubí, pri ktorom sa stravovalo niekoľko pstruhov potočných a vo východnej zátoke sme v hĺbke 2 až 4 metre pridali do nášho zoznamu ďalší doteraz nepoznaný tatranský rastlinný druh. Tento raz vzácny rožkatec pohrúžený, (Ceratofillum submerzum). Možno je namieste podotknúť, že išlo o ďalší rastlinný druh, ktorý bol dovtedy známy len v ďaleko nižšie položených oblastiach. A tak nás logicky napadla otázka: Žeby to bol ďalší dôkaz globálneho otepľovania?

Vladimír Šebeň - Čo priniesol monitoring vývoja kalamitiska?
Po vzniku tatranskej kalamity v novembri 2004 vyplynula požiadavka úspešne obnoviť alebo rekonštruovať poškodené územie. Pracovná komisia zriadená Ministerstvom pôdohospodárstva zo zástupcov SL MP SR, ŠL TANAPu, LVÚ Zvolen, Lesoprojektu Zvolen, TU Zvolen, MŽP SR a ŠOP - Správa TANAPu naformulovala program efektívneho zvládnutia kalamity od jeho spracovania, riešenia ochrany lesa a revitalizáciu lesa. Významným prvkom procesu revitalizácie je jeho monitoring. Cieľom monitoringu je sledovať priebeh revitalizácie, zisťovať a zhodnocovať dosiahnuté výsledky v časových etapách, porovnávať ich s čiastkovými cieľmi a navrhovať potrebnú inováciu plánovaných realizačných opatrení.

Eurocamp Táňa Hoholíková - Z Eurocampu ruiny
Najväčší a najkrajší camp v Európe, tak zneli titulky v novinách a časopisoch v roku 1974, keď Eurocamp vybudovali. V nedeľu 4. augusta pod Tatranskou Lomnicou otvorili 35. Rally FICC, svetové stretnutie mototuristov, jedno z najväčších medzinárodných podujatí, aké sa kedy vo Vysokých Tatrách uskutočnili. ČSSR bolo druhým socialistickým štátom, ktorý ho usporiadal. V deň otvorenia bolo na Eurocampe vyše 6000 účastníkov s 800 caravanmi a 1500 stanmi. Začiatkom tohto roku je situácia úplne iná. Začali asanovať bungalovy a viaceré budovy, pretože boli v havarijnom stave. A búra sa stále.

Jaskyňa Milan Koreň – Jaskyne a jaskyniari tatranskej oblasti I.
Po roku 1918 sme na Slovensku poznali okolo 300 jaskýň. Odvtedy, v dôsledku mimoriadne veľkého záujmu o jaskyne, resp. nových objavov, narástol tento počet viac ako 18-násobne. Podľa zoznamu k 30. 6. 2007 evidujeme dnes na Slovensku takmer 5 500 jaskýň, z toho v tatranskej oblasti 378 a v priľahlej časti Podtatranskej kotliny ďalších 20, teda viac ako sme pred 90-timi rokmi poznali na celom Slovensku. Tento, na prvý pohľad prekvapujúco vysoký počet jaskýň v tatranskej oblasti vyplýva z tunajších geologicko-geomorfologických štruktúr priaznivých pre ich vznik, a to najmä v Belianskych Tatrách, Javorinskej Širokej, Červených vrchoch, v oblasti Sivého vrchu a Osobitej.

Pod Ždiarskou vidlou Andrej Novák - Krvavá dráma v Meďodoloch roku Pána 1596
Nos Capitulum Ecclesiae Scepusiensis, memoriae commendamus..., takto začína protestná listina mešťanov Spišskej Belej, spísaná Spišskou kapitulou 2. 7. 1596, onedlho po krvavej udalosti v Belianskych Tatrách. Dnes na to upozorňuje kovový kríž s tabuľkami v slovenskom, latinskom a anglickom jazyku na jednej zo zastávok náučného chodníka, ktorý otvorili ŠL TANAPu 18. 6. 2008 v Zadných Meďodoloch v historickom chotári Spišskej Belej. Čo sa tu vtedy pred 415 rokmi odohralo, možno zrekonštruovať z archívnych listín v Štátnom archíve v Spišskej Sobote, z väčšej časti publikovaných Michaelom Schmaukom v roku 1889.

Barčova lúka V čísle 4/2011 si okrem toho môžete prečítať ďalšie informácie. vážnejšie nehody turistov a horolezcov za marec a apríl. Určite vás zaujmú aj články o vydre, o zatmení slnka v januári či o niektorých kvetoch. V roku 2010 otvorili Štátne lesy TANAPu nový náučný chodník Pramenisko. Opäť sme pripravili fotohádanku, krížovku a pekné snímky z Tatier.

Pramenisko - príjemná prechádzka s poučením