Časopis TATRY - Slovensko-poľské vydanie č. 5/2010

TATRY - Slovensko-poľské vydanie č. 5/2010 Vážení čitatelia, Rok uplynul a nám sa podarilo opäť pripraviť spoločné číslo časopisu poľského Tatranského národného parku a nášho slovenského, ktoré vydávajú Štátne lesy TANAPu. Prinášame veľa zaujímavých článkov z poľskej a zo slovenskej strany Tatier, tematicky pestrých s pohľadom na prírodu, človeka i históriu objavovania našich spoločných hôr, s peknými snímkami, na vyše sto stranách. Národné parky boli uzákonené s cieľom ochrany biologickej a kultúrnej rôznorodosti jednotlivých území. Všetky živé i neživé zložky prírody spoločne tvoria jeden celistvý systém a jeho narušenie spôsobuje nepredvídateľné následky.

Spoločné mimoriadne číslo vynakladá úsilie prezentovať aj túto biodiverzitu. Nepíšeme iba o najznámejších symboloch tatranskej flóry a fauny. V rovnakej miere nás zaujíma všetko to, bez čoho by Tatry neboli tým, čo voláme TATRAMI. Spomeňme len niekoľko článkov. Pri kríži na Gerlachovskom štíte sa už niekoľko rokov fotíme, ale málokto vie, ako sa tam dostal. Aké tajomstvá má Olczyska dolina? Jej pramene liečili ľudí už v 19. storočí. Určite zaujme aj článok o ceste do minulosti tatranských lesov a úlohe letokruhov v stromoch. Je predmet ochrany prírody v Tichej a Kôprovej doline ohrozený? Bozky kamzíkov na fotografiách a predátori svišťa sú témy zo živočíšnej ríše. Symbolický cintorín si tohto roku pripomína dve okrúhle výročia. Ako videl Angličan James Bryce Starý Smokovec koncom 19. storočia? Rod Szontaghovcov sa zaslúžil o vybudovanie Nového Smokovca. Smutným čítaním je článok s názvom Tatranské obete druhej svetovej vojny.

Mimoriadne vydanie časopisu Tatry dostanú od nás celoroční predplatitelia v rámci predplatného, ostatní záujemcovia si ho môžu objednať na adrese redakcie alebo e-mailom.

Pekné chvíle pri čítaní pravidelného i mimoriadneho čísla Tatier praje redakcia

Spoločné číslo časopisu poľského Tatranského národného parku