Časopis TATRY č. 1/2009

TATRY č. 1/2009 Lenka Burdová - Tatranský národný park je stredobodom pozornosti.
Žiaľ, nie je to práve turistická verejnosť, ktorá sa v posledných mesiacoch zaujíma oň najviac, ale Svetová únia ochrany prírody (IUCN). Závery jej misie budú vraj rozhodovať o tom, či TANAP ešte spĺňa kritéria kategorizácie tejto mimovládnej organizácie alebo či ho vyradí z medzinárodného zoznamu národných parkov. Dôvod ich obavy? Veľký stavebný boom v chránenom území. Zarážajúce pritom je, že nemalú mediálnu diskusiu o tom, či národný park zostane národným parkom, rozpútali nositelia iba šiestich mien až v čase, keď už stromy i kosodrevina boli vyrúbané. O tom, nakoľko tento stavebný rozmach zasiahol vzácne územie národného parku a aký podiel na poškodení chránených biotopov Tatier má lykožrút, sme sa rozprávali s Ing. Petrom Líškom, riaditeľom Štátnych lesov TANAPu.

javorinka Táňa Hoholíková - 35. rokov od objavenia jaskyne Javorinka
Slovenská speleologická spoločnosť jaskyniarska skupina a mesto Spišská Belá usporiadali spomienkovú oslavu pri príležitosti 35. výročia objavenia jaskyne Javorinka. Nachádza v krasovom masíve Úplazu medzi Kolovou a Javorovou dolinou na severnej strane pohoria Vysoké Tatry. Pozvaní sa stretli 21. 10. presne v deň, keď sa objav uskutočnil v Javorovej doline. Na pozvánke bolo napísané: Doneste si so sebou staré ošatenie na prezlečenie do jaskyne, baterku, čižmy alebo pevnú obuv a prilbu. To znelo lákavo a taká príležitosť sa nevyskytuje často. Slnečné októbrové babie leto vrcholilo, i keď „počasiu“ v jaskyni je to jedno. Tam vládne tma a teplota sa vplyvom ročného obdobia až tak veľmi nemení.

medved Lenka Burdová - Medveď s obojkom posiela Jožkovi esemesky
Obojok s telemetrickým zariadením dostal na krk štvorročný, približne stokilový medveď z medvedieho teritória v Tichej a Kôprovej doline. Od pondelka 6. októbra minulého roku ho tak môžeme lokalizovať na ktoromkoľvek mieste v akomkoľvek čase. Dozvieme sa, kde všade sa pohybuje, kam sa až dostane, ako dlho mu to trvá a aká je pritom teplota vzduchu. Dokonca aj kam zaľahne na zimný spánok. Prostredníctvom esemesky nám to oznámi jeho telemetrický obojok.

sneh Ladislav Milan - Sneh - biela dekorácia hôr
Sneh sa u nás vo vyšších horských pásmach vyskytuje celoročne. Popri starých snehových poliach, v letných mesiacoch jún – júl každoročne občas zasneží a v auguste už nie je zriedkavosťou aj dlhodobejšia súvislá snehová pokrývka. V zime je dominantnou podmienkou prosperity cestovného ruchu. Preto je tento prírodný biely fenomén zaujímavý a zaslúži si pozornosť.

Sagarmatha 1984 Juraj Pacl – Sagarmatha 1984
Expedícia mala splniť súčasne dva programy - vedecký i horolezecký. Preto jej vedením bol poverený František Kele, skúsený horolezec aj vedecký pracovník - geomorfológ. Jeho zástupcami boli horolezci Ivan Fiala a Michal Orolín. Úspešné vrcholové družstvo sa malo pokúsiť priniesť aspoň niekoľko vzoriek hornín z vrcholových partií. Túto úlohu plnil aj Zoltán Demján. Geologický a geomorfologický vývoj vrcholovej časti Mount Everestu, najmä jej geologický vek, ešte nie sú úplne objasnené. Bol to práve prvý vedecký program predložený Slovenskou geografickou spoločnosťou, zohľadňujúci Káthmándsku deklaráciu, ktorý primäl nepálske Ministerstvo turistiky k vydaniu mimoriadneho povolenia pre výstup na Sagarmathu v jeseni roku 1984.

Ladislav Harvan - Kde všade sa vo Vysokých Tatrách lyžovalo
Tento článok nemá za úlohu vyvolať snahu vrátiť zjazdové pretekanie na miesta, kde sa využívali v minulosti. Má za úlohu informovať, že tu bola snaha prostredníctvom pretekového lyžovania propagovať Vysoké Tatry. V súčasnosti sa preteky neorganizujú ani tam, kde je to vhodné. Postupne v dvoch častiach si prejdeme od Soliska, cez Popradské pleso, Velickú dolinu až po Veľkú Studenú dolinu.

Škótsko Peter Fleischer – Škótske lesy a lesníctvo
Koncom apríla navštívila sedemčlenná skupina lesníkov z východného Slovenska Škótsko. Pobyt mal za cieľ výmenu skúseností v starostlivosti o lesy, ktoré by mali plniť environmentálne a ekologické funkcie. Lesy v súčasnosti pokrývajú 14 % územia Škótska. Obnova lesa na extrémnych stanovištiach a v tak špecifických podmienkach je výzvou nielen pre škótskych lesníkov. Snaha o pestovanie lesov s prioritnými ekologickými a environmentálnymi funkciami je dnes témou celého európskeho lesníctva. Preto je príjemným zistenie, že škótskych lesníkov zaujíma názor slovenských kolegov pri tejto zlomovej udalosti.

Tatry navštívila britská kráľovná Táňa Hoholíková - Tatry navštívila britská kráľovná

Okrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí, o prírode, o úrazoch a záchranných akciách v horách, knihách, ktoré o Tatrách vyšli. Tiež výsledky fotosúťaže z roku 2008. Autorom fotohádaniek v roku 2008 sú čitatelia nášho časopisu a autorom krížovky Anton Hajovský.