Časopis TATRY č. 2/2008

TATRY č. 2/2008 Smreky so siskami (autor: Jan Slivinsky) Lenka Burdová – Stromy majú pocit ohrozenia
Smreky v TANAPe zarodili. Nie je to nič zvláštne, veď sa tak deje s pravidelnosťou zákonov prírody každé štyri až šesť rokov. Ibaže tentoraz je to viac ako výnimočné. Zarodil väčšina stromov a deje sa tak už tretí rok za sebou, a čo je raritou šiškami sú obťažkané aj pätnásť až dvadsaťročné stromy. Semienka v šiškách dozrievajú aj na severnej časti Tatier a aj v nadmorských výškach 1200 až 1300 metrov. Smrek je vo Vysokých Tatrách hlavnou drevinou hornej hranice lesa. Ak sa kvitnutím vysilí a v lete sa k tomu pridá stres zo sucha, podkôrnemu hmyzu sa len ťažko ubráni. Predísť najhoršiemu je možné len aktívnou lesníckou prácou.

clovek selmou Piotr Krzan, Filip Zięba - Človek šelmou, medveď obeťou
V histórii TPN sa udiala neuveriteľná udalosť: turisti zabili mladého medveďa. Nehoda sa odohrala 21. októbra 2007 v Iwaniackej doline. Páchatelia sú odhalení. O tom, či a ako budú potrestaní, rozhodne súd. Národný park vyzýva o zachovanie rozvahy pri náhodných stretnutiach so zverou. Podľa právnika Szymona Ziobrowskeho zabitie zvieraťa na území národného parku regulujú tri právne predpisy – zákon o ochrane prírody, Trestný zákonník a zákon na ochranu zvierat. Páchatelia môžu byť odsúdení na trest odňatia slobody až do výšky dvoch rokov.

Marián Šturcel - Fínske inšpirácie
Celoživotné vzdelávanie je dnes nevyhnutnosťou, najmä v súvislosti so širokou medzinárodnou spoluprácou. V rámci podporného vzdelávacieho programu Európskej únie Leonardo da Vinci malo možnosť pred pár mesiacmi 10 zástupcov rôznych lesníckych štátnych aj neštátnych inštitúcií zoznámiť sa so systémom odborného vzdelávania a výcviku v lesníctve vo Fínsku.. Hlavným organizátorom exkurzie bol Ústav lesníckeho poradenstva, propagácie a práce s verejnosťou Národného lesníckeho centra vo Zvolene, partnerskou organizáciou bolo Odborné vzdelávacie centrum v meste Seinäjoki (SEDU), zastúpenou Lesníckym vzdelávacím centrom Tuormarniemi v mestečku Ähtäri.

raselinisko (autor: Pavol Kral) Pavol Kráľ - Priezračné rašelinisko
Pri vstupe do osady Štrbské Pleso leží neveľké, ostrovčekmi pokryté jazero. Už bežný pohľad stačí na zistenie, že tu nie je všetko v poriadku. Zásah človeka tu vytvoril pozoruhodnosť, akú určite široko-ďaleko nenájdeme. Zaplavené rašelinisko s priezračnou vodou - Nové Štrbské pleso. Vitalita ostrice pri brehoch a jej razantnosť pri obsadzovaní nových lokalít v kombinácii s vodnou vegetáciou naznačujú, že z geologického hľadiska prebehne pravdepodobne len veľmi krátky čas, pokým jazero znovu nezarastie. Alebo ho človek opäť neobnoví. Na uvedenú tému bol spracovaný krátky videofilm, ktorý môže návštevník TANAPu na požiadanie uvidieť v Informačných centrách a múzeu ŠL – TANAPu.

Igor Miko - Do hôr v staršom veku
Zo športovo-medicínskeho hľadiska rozumieme pod starnutím všetky telesné zmeny, ktoré vedú k postupnému úbytku výkonnosti a schopnosti prispôsobiť sa. V súčasnosti je tréning jedinou vedecky istou metódou ovplyvnenia procesu starnutia, za účelom udržania výkonnosti. Staršie osoby, ktoré pravidelne športujú, môžu byť biologicky až o 20 rokov mladšie ako je ich chronologický vek. Existuje veľká individuálna rozdielnosť. U netrénovaných dochádza k podstatnému úbytku výkonnosti už od 3. decénia života, pri celoživotnom vytrvalostnom tréningu výkonnostných športovcov je to až okolo 70. roku.

zlatnik (autor: T. Hoholikova) Juraj Cenker, Táňa Hoholíková a kol. – Spomienka na Kryštofa Zlatníka
Horolezeckú dvojici M. Šádek – K. Zlatník horolezeckej pospolitosti na Slovensku nie je potrebné predstavovať, aspoň nie tým skôr narodeným. A to aj napriek tomu, že sa ich mená nedostali do horolezeckých encyklopédii. Svojimi prvovýstupmi, ktoré v Tatrách urobili, sa natrvalo zapísali ako nastupujúca povojnová generácia tatranského horolezectva. Mnohí z nich emigrovali. 30. augusta 1963 opustil Kryštof Zlatník Bovalhutte (Bernina) s cieľom prejsť na lyžiach na Rifugio Marco e Rosa na talianskom území. Nikdy tam však nedošiel. Naposledy ho videli popoludní asi o 16. hodine na hornom ľadovci Morteratsch. Horská služba, vrtuľníky a Interpol ho márne hľadali. Je pravdepodobné, že sa zrútil do jednej z veľkých ľadovcových trhlín.

odlozilik ticha (autor: T. Hoholikova) Okrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí, o prírode, o úrazoch a záchranných akciách v horách. Podarilo sa nám tiež získať zábery staviteľov vyše 100 - ročných drôtov, ktoré ostali v Belianskych Tatrách. Pred sto rokmi sa narodil Štefan Zamkovský, ktorý postavil chatu v ústí Malej Studenej doliny. Novinka sezóny - Nová lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok.
Autorom fotohádaniek v roku 2007 sú čitatelia nášho časopisu a autorom krížovky Anton Hajovský. V čísle je aj vyhodnotenie fotosúťaže, ktorú redakcia vypísala v roku 2007.