Časopis TATRY č. 6/2007

TATRY č. 6/2007 Ružová krása alebo pliaga? Odpoveď na túto otázku, týkajúcu sa rúžovej rastlinky vrbovky úzkolistej sfarbujúcej tohtoročné letné Tatry na rúžovo, sa dozvedela v rovnomennom článku jeho autorka Táňa Hoholíková od botanika Rudolfa Šoltésa, pracovníka Výskumnej stanice TANAPu pri Štátnych lesoch TANAPu.

Autor Ján Ferenčík sa v článku Prečo prirodzená rovnováha niekedy funguje a inokedy nie zamýšľa nad dôsledkami neschopnosti prírody vyrovnať sa s premnoženým podkôrnym hmyzom v národnom parku.

„Mať možnosť vidieť krahulca pri love je niečo nezabudnuteľné,“ píše vo svojom článku Za hlasom krahulca Ján Hoľma. Ak článok prečítate do konca, dozviete sa o tomto tatranskom dravcovi podstatne viac.

Bol skutočne Karol Wojtyla v slovenských Tatrách? Prekvapujúcu odpoveď na túto otázku dáva v článku Bol v Starom Smokovci? historik Ivan Bohuš.

Máte radi bryndzu? Poznáte jej pôvod? Viete z čoho a ako sa vyrába? Nie? Tak potom sa začítajte do článku Slovenská bryndza: Rokovania s kompromisom od Jána Šuvadu.

Vyznávači zimných športov si tento rok vďaka už napadnutému snehu prídu na svoje oveľa skôr. Tí, ktorí sa venujú turistickému bežeckému lyžovaniu, nájdu mnohé z potrebných informácií o bežeckých tratiach vo Vysokých a Západných Tatrách v článku Lenky Burdovej Na bežkách po Tatrách.

Ako si národopis našiel Jána Olejníka je pútavé rozprávanie Miry Kováčikovej o živote a práci promovaného etnografa PhDr. Jána Olejníka, CSc..

Chceli by ste stráviť pár dní na samote, ďaleko od každodenného zhonu? Tak potom voľte Tatranskú Javorinu. Že však žiť v tejto časti Slovenska je náročné, nás presvedčí rozprávanie Miry Kováčikovej v článku Ďaleko od ruchu (a služieb).

Nevynechajte pravidelný Tatranský kaleidoskop a správnu odpoveď na šiestu tohtoročnú fotohádanku a správne vylúštenú krížovku pošlite do 25. februára, aby sme vás mohli zaradiť do žrebovania o hodnotné ceny.