Časopis TATRY č. 5/2007

TATRY č. 5/2007 Prvý bezbariérový chodník (autor: T. Hoholíková) Celkove by mali Štátne lesy v tomto roku upraviť 17 km chodníkov tak, aby boli prístupné pre ľudí na invalidnom vozíku, prípadne detské kočíky. Prvý bezbariérový chodník vyznačili a upravili z Hrebienka ku Rainerovej chatke. (redakcia)

Tichá dolina (autor: T. Hoholíková) V spore o Tichú a Kôprovú dolinu nie je víťaz: porazená je príroda. V článku prinášame stručnú chronológiu situácie v Tichej doline, od apríla, keď sa začala spracovávať kalamitná drevná hmota a ochranárski aktivisti prácam bránili, až do júla. Štátne lesy TANAPu chceli zabrániť neúmernému rozšíreniu podkôrneho hmyzu a zároveň predísť riziku požiarov. (Lenka Burdová)

medved (autor: Peter Patera) Počet medveďov na území TANAPu sa odhaduje na osemdesiat. A tak sa nemôžeme čudovať, že občas im je tesno a zablúdia aj k ľudským obydliam. V júni a v júli lesníci sa venovali až dvom medvieďatám. Jeden pod Tatranskou Lomnicou vyjedal kontajnery a druhý spadol do veľkého kontajnera pod Starým Smokovcom.(Lenka Burdová a Táňa Hoholíková)

Totalizátor (autor: J. Škvarenina) Zbojnícka chata je miesto rekordných zrážok na Slovensku. Dokazujú to údaje zaznamenané vedeckými a výskumnými pracovníkmi. V súčasnosti sa meranie zrážok v tejto lokalite uskutočňuje špeciálnymi zrážkomermi nazývanými totalizátory. ( Ing. Helena Hlavatá, RNDr. Pavel Faško, Prof. Jaroslav Škvarenina).

Votrelec (autor: J. Ferenčík) Votrelci pod kožou – tak nazval autor príspevku ( Ján Ferenčík) skupinu parazitoidov. Tí, na rozdiel od parazitov, svojho hostiteľa nešetria. Samička lumka veľkého kladie vajíčka priamo do tela podkôrnika. Svojim štvorcentimetrovým kladielkom prevŕta kôru stromu za dvadsať a štyridsať minút. Predátori podkôrnikov ako lumky však nie sú schopní sa tak rýchlo množiť, aby zlikvidovali celú populáciu škodcu.

Labtuška (autor: V. Michalec) Ľabtuška – škovránok hôr - si pred spevom vyhliadne vyčnievajúci konár kosodreviny, alebo smrečku. Práve jeho spev ho odlišuje od bežného škovránka, rovnako aj dlhší chvost. Keď ľabtušky poskakujú okolo vody, chvostík mierne natriasajú, preto ich zoologické zatriedenie je – trasochvosté. Ešte veľa zaujímavostí sa môžeme dočítať o tomto horskom vtáčikovi v článku od Juraja Pacla.

Myrikovka je zaujímavá, málo známa drevina, v Červenej knihe uvedená ako zraniteľná. Autor článku Jozef Májsky urobil s výsadbou tejto dreviny viacero pokus. Myrikovka nemecká – pionierska drevina horských a podhorských nív.

autor: M. Kováčiková Jubilantka z Veľkej Studenej doliny - V ten slávnostný deň sa chata prebudila do krásneho rána. Výzdoba, torty, jedlo, voňavý čaj, hostia pozvaní i náhodní. Prišli aj bývalí zamestnanci, brigádnici, nosiči. Zbojnícka chata dostala k svojej storočnici aj mimoriadny dar – knihu od Mikuláša Argalácsa Kamienky zo storočnej mozaiky. (Mira Kováčiková )

Čo robí Slovensko jedinečným v porovnaní s inými krajinami? Svoj pohľad na túto otázku podáva Ján Šuvada. Približuje ho cez charakteristiku svojej rodnej obce Suchá hora. Dôvodom návštevy turistov do tejto obce sú blízke Roháče, prírodné krásy Hornej Oravy, či blízke termálne bazény v Oraviciach. Premeny goralskej obce Suchá hora

Okrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí, o prírode, o úrazoch a záchranných akciách v horách. Autorom fotohádaniek v roku 2007 sú čitatelia nášho časopisu a autorom krížovky Anton Hajovský.