Časopis TATRY č. 4/2007

TATRY č. 4/2007 liečebne v Tatrách Na jar sa niektoré liečebne v Tatrách dozvedeli nepríjemnú správu, že Ministerstvo zdravotníctva uvažuje o znížení, resp. aj rušení lôžok pre pacientov dýchacích ciest. Zatiaľ k tomu nedošlo, názory lekárov ale aj predstaviteľov mesta prinášame v článku Lôžka v liečebniach zatiaľ zachované. (Tatiana Hoholíková)

limbový sad V Tatranskej Javorine, neďaleko lúky s lyžiarskym vlekom, stojí už päťdesiat rokov limbový sad. Aj keď ešte prináša úrodu šišiek, postupne dožíva. O jeho ďalšom osude, ale aj význame a rôznych zaujímavostiach sme sa pozhovárali s Ing. Jánom Marhefkom.

Múzeum TANAPu si v tomto roku pripomína 50. výročie svojho založenia. Zachytili sme o spomienky troch vtedajších pracovníkov, dnes osemdesiatnikov, ako vyzerali ich prvé dni v múzeu. Libuša Paclová, Božena Mrhová a Ján Olejník na roky práce v tomto múzeu radi spomínajú.

Belianske Tatry V článku, ktorý napísal Gustáv Luczy, sme otvorili „trinástu komnatu TANAPu“. Prechod hrebeňom Belianskych Tatier, je od roku 1978 uzavretý. Pretrvávajú ešte dôvody na to, aby turisti nemohli spoznať túto nádhernú časť Tatier. Svoj názor vyjadril Ing. Peter Spitzkopf, ktorý v tom čase pracoval ako vedúci ochrany prírody na Správe TANAPu. Najväčšiu aktivitu na opätovné sprístupnenie, za presne určených podmienok, vyvíja mesto Spišská Belá, ktorej patrí väčšia časť hrebeňa. (JUDr. Štefan Bieľak).
Iné riešenie na poznávanie prírody na vápencovom podklade ponúka Ing. Viliam Flachbart. Navštívte Rumunské Karpaty, konkrétne pohorie Piatra Craiului. Nájdeme tu množstvo paralel.

Zbojnícka chata Zbojnícka chata oslavuje v tomto roku sté výročie. Aj keď spočiatku nie pod týmto menom. Prvými krokmi turistov vo Veľkej Studenej chate, myšlienkami o postavení útulne aj konkrétnymi činmi nás prevedie znalec tatranskej histórie Ján Gašpar. Článok o vzniku chaty, a osobnostiach, ktoré sa o ňu zaslúžili, je doplnený vzácnymi dobovými pohľadnicami.

dom kultúry Kto navštívil Starý Smokovec v posledných dvadsiatich rokoch, nemohol si nevšimnúť obrovskú nedokončenú stavbu na lúke medzi Grandhotelom a Domom Služieb. Vyzerá to tak, že stavba má dni spočítané. Čo tam postaví nový majiteľ, to uvidíme za pár rokov. Zatiaľ požiadal mesto o zbúranie „domu kultúry“. (Mira Kováčiková)

Jednou z najkrajších tatranských dolín na poľskej strane Tatier je Koščeliská dolina. Jej zákutia a krásu objavoval Ing. Vladimír Miartuš.

Batizovce sú vyše 700-ročnou dedinou priamo na úpätí Vysokých Tatier. Čím sú atraktívne aj pre turistov? Hoci rezervy v rozvoji cestovného ruchu má, určite osloví návštevníka jedinečnými zvykmi a ľudovým krojom. Obce v okolí Tatier pre náš časopis predstavuje Mira Kováčiková.

Dnes do hôr chodia muži aj ženy, pred 100 rokmi to tak celkom nebolo. Bolo to tradíciami, iným spôsobom života. Pre ženy sú obzvlášť vhodné vytrvalostné aktivity. (MUDr. Igor Miko)

Dom slovenských spisovateľov v Hornom Smokovci každý rok navštívi viacero známych spisovateľov, či básnikov. Keďže personál zachováva dobrý zvyk a vedie kroniku návštev, môžu svoju návštevu aj zvečniť. V kronike listuje Viliam Jablonický.

bajo Okrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí, o prírode, o úrazoch a záchranných akciách v horách. Autorom fotohádaniek v roku 2007 sú čitatelia nášho časopisu a autorom krížovky Anton Hajovský.