Časopis TATRY č. 3/2007

TATRY č. 3/2007 Voda je život „Zurčiaci potok je miesto, kde sa pristaví snáď každý, kto prichádza do hôr za oddychom a turistikou .....Voda v korytách potokov a riek je našim zrkadlom. V odraze vidno nielen ľudí, ale aj ...“ a to dopovedané sa dozviete, keď článok Jána Hoľmu Voda je život dočítate do samého konca.

Odpovede na otázky, kam sa po vetrovej kalamite podeli vzácne machy, čo chráni pôdu pred eróziou, či sa kráľom tatranskej oblohy stane krkavec a prečo je svišť v Tatrách čoraz väčšou vzácnosťou sa dozviete z riadkov článku Lenky Burdovej Prežili rok 2000?

Múzeum Tatranského národného parku sa v tomto roku dožilo svojej prvej päťdesiatky. O prvých snahách jeho založenia, vzniku a zameraní, no najmä o tých, ktorí sa o to všetko zaslúžili, píše v článku Polstoročie múzea Tatranského národného parku historik Ivan Bohuš.

Ohrozenie tatranských lesov Čo dokáže pasívna ochrana prírody, alebo inak povedané ponechanie prírody na samovývoj, urobiť s lesmi v priebehu dvoch rokov, máte možnosť vidieť na fotografiách ilustrujúcich článok Jána Slivinského Ohrozenie tatranských lesov na príklade Tatranskej Javoriny. Ak sa chcete dozvedieť ako je to možné, začítajte sa do riadkov článku Prognózy sa napĺňajú.

Neveríte, že aj Tatry majú svojho kolibríka? Presvedčí vás o tom Ján Ferenčík v článku Tatranský kolibrík.

Máte pocit, že keď stojíte na Lomnickom štíte hľadíte na Gerlachovský štít zvrchu? Odpoveď sa dozviete, keď si prečítate článok Ivana Bohuša Mení sa výška štítov?

Aj Juraj Pacl načrel do histórie a čitateľom približuje život no najmä rozsiahlu a tematicky rôznorodú vedeckú, historickú a publikačnú činnosť Ivana Houdka – prvého slovenského historika Tatier v článku s rovnomenným názvom.

O novotách pri Popradskom plese sa s Jozefom Čimborom, hospodárom tunajšej chaty porozprávala Tatiana Hoholíková. Nevynechala pritom ani novostavbu obnovovanej Majlátovej chaty.

Oáza pokoja Veríte, že aj nemožné sa môže stať skutočnosťou? Obyvatelia liptovskej obce Trnovec áno. Ako? Nuž stačí len chcieť. A začať môžete tým, že si prečítate článok Oáza pokoja pod zrázmi Tatier od autorky Miry Kováčikovej a možno nájdete spôsob, ako na to.

Odhalil malé tajomstvo Juraj Ksiažek, strážca prírody, pri potulkách Belianskymi Tatrami Odhalil malé tajomstvo a rozhodol sa podeliť sa oň spoločne s vami. Obsah ilustračných fotografií vám napovie len časť z neho, zvyšok sa dozviete v článku Odhalenie malého tajomstva.

Blíži sa koniec školského roka a letné prázdniny. Rodičia budú s deťmi tráviť oveľa viac času ako doposiaľ. Aj to je dôvod, prečo sa dôkladnejšie začítať do článku Turistika s deťmi: Bezpečne za zážitkami v horskej prírode od Franza Bergholda v preklade Igora Miku.

Tatry sú známe svojou rýchlou zmenou počasia. Ak vás zastihne neplánované upršané počasie uprostred dovolenkových dní, nevešajte vetrovky na klinec. I prechádzka v daždi môže byť zážitkom i poučením. Presvedčí vás o tom Helena Hradiská v článku Tatranské literárne zastavenia.

Zvyšné stránky časopisu vypĺňa Tatranský kaleidoskop, Súťaž pre amatérskych fotografov, krížovka a fotohádanka.