Časopis TATRY č. 1/2007

TATRY č. 1/2007 kôr - september Priority roka: revitalizácia a boj s lykožrútom (Tatiana Hoholíková)
Rozhovor s Ing. Petrom Líškom, riaditeľom Štátnych lesov TANAPu o najbližších a najdôležitejších úlohách nutných pre zdravý vývoj tatranských lesov.

Trosky havarovaného vrtuľníka zošrotovali (- nt -)
trosky lietadla Viac ako 37 rokov ležali trosky havarovaného vrtuľníka pod končiarmi. 7. mája 1969 havaroval vo Veľkej Studenej doline vrtuľník s pracovníkmi horskej služby. V októbri minulého roku zvyšky vrtuľníka aj plechovej strechy pracovníci Strediska terénnych služieb ŠL TANAPu odstránili.

pramene Základné literárne pramene k dejinám TANAPu (Juraj Pacl)
Dohoda o spolupráci pri ochrane prírody Tatier a najmä pri spracovaní projektu pohraničného Tatranského národného parku tvoriaca súčasť tzv. Krakowského protokolu (1924) bola iba prirodzeným zavŕšením aktivít novej mladej generácie českých – poľských - slovenských vedcov (vekom prevažne tridsať- až štyridsiatnikov), ktoré mali svoje začiatky krátko po skončení I. svetovej vojny. Svoje myšlienky aj publikovali a tie sa stali základom pri vytváraní parku.

Vysokohorské potápanie poriadne osvieži (Peter Meňhart a Peter Juhás)
Rozprávanie nitrianskych potápačov o tom, jako čistili plesá v Malej Studenej doline, čo ich pritom prekvapilo, zaskočilo i potešilo.

Lietajúce drahokamy Tatier (Ľubomír Panigaj)
Tento raz sa autor – entomológ zameral na malé motýle, nazývané mikrá. – z celkového počtu motýľov zistených na území Slovenska - takmer 3 600, je niečo okolo 1 200 druhov veľkých motýľov a ten zvyšok – až 2 400 druhov drobných, ktorým entomológovia vo svojej hantýrke vravia mikrá. Tento výrazný nepomer sa premieta zhruba aj v lepidopterofaune Vysokých Tatier. Bežný návštevník Tatier, hoci milovník prírody s istou štandardnou znalostnou výbavou by mal asi problém vymenovať nejaké mikrá.

kyselka Kult smokovských kyseliek (Ivan Bohuš)
Pripravuje sa obnova areálu kyselky v Starom Smokovci. Ako to vyzeralo v tých miestach pred niekoľkými storočiami a čím kyselka zaujala? Vraj ju považovali aj za „veľmi účinnú pri žalúdočných chorobách, hypochondrii a hystérii.

Keď sa vlky pozvú na salaš (Ján Hoľma)
Na salaš v Bobroveckej doline v Oraviciach 20. septembra 2006 „vtrhli“ vlky a celkovo pohrýzli 20 oviec. Vlk je inteligentný tvor, ktorý za noc dokáže prejsť niekoľko desiatok kilometrov. Vďaka pohyblivosti a výbornému čuchu má o svojom teritóriu dokonalý prehľad. Vie, kde sa dá uloviť korisť a kde môže cez deň nerušene oddychovať.

Stodesaťročné svedectvá pamätnej knihy (Ivan Bohuš)
Chata pri Zelenom plese oslávi v tomto roku stodesať rokov svojej existencie. V knižnici Múzea Štátnych lesov Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici je pod číslom TK 2867 uložená najstaršia pamätná kniha tejto chaty s podpismi a poznámkami prvých návštevníkov. Ako zaujímavé historické svedectvo si zasluhuje podrobnejší rozbor.

Ždiar Romantika pod Ždiarskou vidlou (Mira Kováčiková)
Ždiar je svojou polohou predurčený na cestovný ruch. Popýšiť sa môže aj bohatými dejinami. Ako vyzerá dnes a čím je atraktívny pre turistov? Pekná príroda, folklórne tradície a možnosti lyžovania a turistiky.

Naše himalájske začiatky (Ivan Gálfy)
Popredný horolezec a organizátor výprav do Himaláji Ivan Gálfy si trochu zaspomínal na výstup na našu prvú osemtisícovku Nanga Parbat, ale aj iné, ktoré posúvali československé horolezectvo dopredu.

V časopise sú uverejnené aj fotografie z Fotosúťaže 2006 a jej vyhodnotenie, ktorú každoročne organizuje naša redakcia.

Okrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí, prírode, o úrazoch a záchranných akciách v horách. Autorom fotohádaniek v roku 2007 sú čitatelia nášho časopisu a krížovky Anton Hajovský.