Časopis TATRY č. 1/2006

TATRY č. 1/2006 S riaditeľom ŠL TANAPu Ing. Petrom Líškom sa rozpráva Táňa Hoholíková o spracovaní kalamity, o vzťahu ľudí k týmto mimoriadnym prácam a o tom, čo ich čaká v roku 2006. Prioritou bude revitalizácia a dôraz bude kladený predovšetkým na lesnícku odbornosť a citlivý prístup k prírode.

hlodavec (autor: Barbora Chovancová) Výskumná stanica TANAPu spolu s Považským múzeom chcú odpovedať na otázku, ktoré druhy drobných zemných cicavcov dokážu prežiť na kalamitných a ohňom zničených plochách. Barbara Chovancová – Zvedavé hlodavce. Drobné hlodavce odchytávali v októbri, ide o dlhodobejší výskum, ktorý bude pokračovať sledovaním zmien. Prvé výsledky však ukazujú, že zmeny nastali nielen na bylinnom kryte, ale aj vo faune.

Horárovým najväčším snom je život na samote, i keď to možno neplatí pre všetkých, ale pre Ivana Krasuľu z Podbanského určite. Krasula (autor: Táňa Hoholíková) Práca lesníkov je zaujímavá a rôznorodá, najmä tých, ktorí pracujú v národnom parku. Lenka Burdová zistila aj to, čo ich trápi i teší.

Perlovce, súmračníky a modráčiky sú druhy motýľov, ktoré lietajú aj v Tatrách. Každý je niečím charakteristický. Všetci obdivujeme ich ľahký let a farebnosť krídiel. Je to už štvrtá časť seriálu o motýľoch pod názvom Lietajúce drahokamy Tatier od entomológa Ľubomíra Panigaja.

Koľko rokov sa dožije kosodrevina, je otázka, ktorú si položili viacerí odborníci lesníci. Ich názory sa pokúsil zhrnúť Július Jamnický.

Jednou z prvých kvitnúcich rastlín v Tatranskom národnom parku je lykovec jedovatý. Jeho jemné ružové kvietky sa postupne zmenia na jedovaté bobule, to im však nič neuberá na kráse. Na Slovensku podľa Jozefa Majského rastú tri druhy lykovcov. (Jedovatý pozdrav od nymfy Dafné).

jeleň Kalamita dočasne prerušila migračné cesty zveri. Lesná zver sa v zime presúva do nižších polôh, vyhľadáva južnejšie svahy, kde je teplejšie a menej snehu. Zver v zime lesníci prikrmujú, aby obhrýzaním nepoškodzovala mladý les. Lenka Burdová sa zhovára s Ing. Jozefom Kováčom o skúsenostiach z prikrmovania.

Na jeseň pribudol pri Popradskom plese veľký detviansky kríž. Jeho tvorca a darca pochádza z Detvy, tak ako autor prvých krížov na Symbolickom cintoríne. Tradícia detvianskych krížov, tak ako si to prial Otakar Štáfl je zachovaná. (Táňa Hoholíková) O cintorín sa starajú Štátne lesy TANAPu. spomienka (autor: Dominik Michalík) Na starostlivosť v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch si spomína aj Ladislav Harvan, najmä na to ako nikto nechcel dať kríž z kaplnky dole.

Výsledky fotosúťaže 2005

Evanjelický kostol v Tatranskej Lomnici mal podobné osudy vzniku ako susedný katolícky kostol. S výstavbou sa začalo v roku 1899. Dodnes sa jeho vzhľad zmenil len veľmi málo. (Mgr. Maroš Semančík)

Cestou na pozorovanie úplného zatmenia Slnka pri Južnej Amerike navštívil Vojtech Rušín súostrovie Galapágy. Izolovanosť ostrovov spôsobila, že vývoj fauny a flóry sa tu vyvíjal svojím spôsobom a tak dnes môžeme obdivovať nádhernú prírodu a neobyčajné živočíchy.

potápač (autor: Dominik Michalík) Okrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí, prírode, o úrazoch a záchranných akciách v horách, knižných novinkách. Autorom fotohádaniek v roku 2006 budú naši čitatelia, ktorý nám do fotosúťaže poslali svoje zaujímavé fotografie. a krížovky Anton Hajovský.