Časopis TATRY - Mimoriadne vydanie 2005

TATRY - Mimoriadne vydanie 2005 Druhé mimoriadne číslo Tatier, na ktorom sa podieľali viacerí autori, je zamerané na dokumentovanie prác, ktoré sa za ten necelý rok urobili. Prioritou pre ŠL TANAPu po zvládnutí záchranných prác v prvých dňoch bola likvidácia kalamity podľa schváleného harmonogramu. Nezanedbateľnou úlohou bola aj ochrana majetku. Popri tom spriechodnili všetky turistické chodníky, opravili mosty, odpočívadlá, veľkú pozornosť venovali čisteniu vodných tokov. Nedá sa spomenúť všetky činnosti, ktoré lesníci a ostatní obyvatelia, brigádnici a Verejno-prospešné služby v Tatrách počas roka spravili, aby sa život dostal do normálnych koľají a návštevníci hôr sa tu cítili dobre.

Popri tom sa však vynorili aj mnohé nové, i dávnejšie neriešené problémy. Názorov na to, ako postupovať, resp. nepostupovať, bolo veľa, niektoré otázky zostali nedoriešené. Aj to je téma, ktorú sme v časopise nemohli obísť.

Rovnako sme venovali pozornosť tatranským živlom - vode, ohňu či vetru v minulosti a dnes, aj jednému z najväčších požiarov z júla 2005. Ukázali sme rôznu techniku, aká sa využívala na tomto území po prvý raz. Opatrenia na ochranu lesa sú dôležité najmä v nasledujúcich rokoch po víchrici, zmenené podmienky vyvolajú viaceré nové javy. S tým súvisia aj výskumné úlohy.

Články sú bohato ilustrované a dokumentované fotografiami viacerých autorov, ktorí počas celého roku objektívom zachytávali dianie v Tatranskom národnom parku.

Predplatitelia dostanú aj druhé mimoriadne číslo Tatier spolu s časopisom 1/2006 zadarmo. Kúpiť si ho možno v tatranských obchodoch a v Múzeu TANAPu, prípadne v redakcii v Tatranskej Lomnici.

TANAP (autor: Robo Blaško) TANAP (autor: Táňa Hoholíková)