Časopis TATRY č. 6/2005

TATRY č. 6/2005 Táňa Hoholíková sa rozpráva s námestníkom Ing. Pavlom Fabianom o tom, ako postupujú práce na odstraňovaní kalamity, ale aj náročných začiatkoch hneď po novembri.V súčasnosti sú už spracované dve tretiny poškodenej drevnej hmoty. Spracovanie kalamity úspešne napreduje.

cyklisti Najväčšie problémy s podkôrnym hmyzom sú v súčasnosti na Javorine. Ich príčiny, nezáujem niektorých inštitúcii ich riešiť a možné dôsledky, vysvetľuje vedúci ochranného obvodu v Javorine Ing. Ján Slivinky (Poďakovanie)

Výsledky spočítavania návštevníkov v Národnom parku Slovenský raj a vysokohorského prostredia TANAPu prezentujú Jaroslav Spičuk a Marián Šturcel.

Pracovníci výskumnej stanice TANAPu počas celého roku zakladali výskumné plochy pre dlhodobejší výskum vegetácie. Budú sledovať zmeny, výskum sa robí na rôznych plochách – nepoškodených kalamitou, narušených i spálených. Trvalé plochy výskumníkov – Táňa Hoholíková

bradatec na ležiacom kmeni smrekovca Byť horárom nie je dobrodružstvom, myslí si lesník Martin Stodola z Bielovodskej doliny. Svoju prácu má rád, nemenil by ju, ale vníma ju ako každú inú. Turisti sú skôr opačného názoru. Redaktorka Lenka Burdová „ťahá“ z neho fakty i pocity.

Pokračujeme aj v zaujímavých seriáloch vedcov, skúmajúcich prírodu Tatier – Lietajúce drahokamy Tatier – Mlynáriky a žltáčiky od Ľubomíra Panigaja a Floristická krása Furkotskej doliny autora Jozefa Školeka. Vegetácii sa venuje aj článok Táni Hoholíkovej Na ležiacich stromoch lišajníky zaniknú. Lišajníky sú veľmi citlivé na svoje životné podmienky. Na spadnutých stromoch sa podarilo nájsť aj druh, ktorého výskyt sa v Tatrách doteraz neuvádzal.

cintorín Cintorín v Novom Smokovci mení svoj vzhľad (Táňa Hoholíková). Víchrica v novembri 2004 úplne zničila stromy, vyvrátila hroby a zmenila celý cintorín. Postupne odstránili spadnuté stromy, vyčistili ho, upravili, ale zásadné zmeny ho ešte len čakajú.

Kúpeľný dom v Tatranskej Lomnici, národná kultúrna pamiatka, chátra a zdá sa, že bude aj naďalej. Niekdajšia pýcha je dnes hanbou. Jej história sa začala písať v roku 1895, zaujímavosti z nej píše Mgr. Maroš Semančík.

V hlavnom hrebeni V. Tatier a jeho rázsochách je veľa osamelých skalných veží. Nunatak je termín pre skalné útvary podobajúce sa vežiam, ktoré v súčasnosti nie sú obklopené ľadovcami, ale kedysi to tak bolo. Často sú aj cieľom horolezeckých výstupov. Nunataky a horolezci – Juraj Pacl

Vraciame sa ešte k požiaru pod Slavkovským štítom. Obyvatelia Nového Smokovca vtedy prežívali ťažké chvíle, nebolo isté, či sa oheň podarí hasičom zastaviť. Žiadne katastrofické filmy nechcem vidieť, stačilo mi včera, hovorí jedna z obyvateliek. (T. Hoholíková)

Rotary hnutie a Vysoké Tatry - začiatkom tohto hnutia u nás sa venuje MVDr. Milan Rovder, pri príležitosti stého výročia založenia tejto organizácie.

Rok 1965 bol v histórii československého horolezectva prelomový. Podarilo sa uskutočniť prvú čs. horolezeckú expedíciu do pohoria Hindukúš v Afganistane. 40 rokov od úspešnej expedície – Ivan Gálfy.

Horská nehoda a verejná mienka (- imi -) je zaujímavý článok o tom, ako verejnosť reaguje na správy, predovšetkým tragické v horách. Čím ďalej od miesta – tým radikálnejšie závery. Čo je vzdialené, neposudzuje sa racionálne, rýchlosť a záplava informácii má rôzne dôsledky. Ide o voľný preklad článku z časopisu Bergundsteigen.