Časopis TATRY č. 5/2005

TATRY č. 5/2005 Požiar pod Slávkovským štítom. Z pera Lenky Burdovej si krátko prečítate o požiari pod Slavkovským štítom. Horelo koncom júla, požiar trval niekoľko dní a horelo na ploche 230 hektárov. K požiaru sa ešte vrátime v ďalšom čísle.

O Tichej doline sa najmä v júni veľa hovorilo. Diskutovalo sa o nutnosti resp. zbytočnosti protipožiarnych pásov, ochrane či ničení tatranskej prírody. Čo si o tom myslí Ing. Marián Jurík, vedúci ochranného obvodu na Podbanskom, sa dozviete v rozhovore, ktorý pripravila Tatiana Zimániová pod názvom Rušno v Tichej doline.

Do Tichej a Kôprovej doliny sa vrátil aj Ing. Milan Koreň v pokračovaní článku História Tichej a Kôprovej doliny ako pozadie ochranárskych aktivít. V minulom čísle sa venoval poznávaniu a činnosti v minulosti, druhá časť už zachytáva posledné storočie. Od počiatočných ochranárskych aktivít, cez rôzne koncepcie až do dnešných platných zákonných noriem a dôsledkom, aké mali konkrétne na tomto území.

Vyšné Wahlenbergovo pleso Najnovšie farmakologické výskumy priniesli veľa nových a nečakaných poznatkov o chemickom zložení rastlín. Mimoriadne významné sú takéto poznatky o rastlinách dlhou tradíciou známych ako rastliny liečivé. Týka sa to aj tatranských rastlín. Jedovatá krása od J. a L. Paclových.

Neobjasnená smrť priateľa spred 40-tich rokov viedla k zamysleniu a spomienke. Viac v článku Smrteľná pasca v žľabe Ostrvy. (-imi -)

Grandhotel Praha v Tatranskej Lomnici má sto rokov. Ako sa „narodil“ lomnický Grandhotel, píše tatranský historik Ivan Bohuš. Prví hostia prišli 1. júla 1905. Vtedajšia tlač ho vyzdvihovala pre vzhľadnú architektúru, elegantné zariadenie, a pekný výhľad z okien i balkónov. Za sto rokov prešiel viacerými zmenami.

Pápež Ján Pavol II. navštívil aj Vysoké Tatry a spomienka na osobné stretnutie bude mnohých navždy hriať pri srdci. Patril k veľkým osobnostiam tohto sveta a zanechal neobyčajné dojmy. Na jeho poslednú návštevu slovenských Tatier v roku 1995 si zaspomínal Ing. Mikuláš Michelčík.

Vo Vysokých Tatrách pribudlo počas letnej sezóny niekoľko pamätných tabúľ. Po sto rokoch sa jej dočkal zakladateľ Štrbského plesa Jozef Szentiványi (1817 – 1905). Slávnemu švédskemu učencovi Goranovi Wahlenbergovi (1780 – 1851) umiestnili tabuľu na chate Plesnivec v Doline siedmich prameňov, kde robil pozorovania a výskumy. Miesto na starom katolíckom kostolíku v Starom Smokovci vybrali pre drevenú tabuľu na pamiatku návštevy pápeža v roku 1995.

Ako prežívali dni po víchrici v novembri 2004 tatranskí poštári, keď cesty boli nepriechodné, sa dozviete v článku Poštári zvládli následky víchrice rýchlo.

Pokračujeme aj v zaujímavých seriáloch vedcov, skúmajúcich prírodu Tatier – Lietajúce drahokamy Tatier (Vidlochvosty a jasone) od Ľubomíra Panigaja a Floristická krása Furkotskej doliny autora Jozefa Školeka.

Chata Plesnivec Okrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí, prírode, o úrazoch a záchranných akciách v horách, knižných novinkách. Autorom fotohádaniek v roku 2005 je fotograf Ing. Juraj Bobula a krížovky Anton Hajovský.