Časopis TATRY č. 3/2005

TATRY č. 3/2005 Článok Zver po víchrici
Víchrica v novembri poznačila život nielen ľuďom ale aj lesným obyvateľom. Ľudia v Tatrách rozprávali, že videli celé húfy týchto zvierat bežať už pred víchricou dole k poliam. Zvieracie inštinkty však najmä jelenej a srnčej zveri umožnili nájsť si chránené miesta. Medvede už väčšinou spali. S lesníkmi z rôznych častí Tatier sa zhovárala Tatiana Hoholíková.

JeleneV článku Tri mesiace po víchrici hodnotí z hľadiska spracovania kalamity Ing. Marian Šturcel. ŠL TANAPu spracovali pri záchranných a uvoľňovacích prácach vyše 180 tis. m3. Práce organizujú dvomi spôsobmi - vlastnými silami a dodávateľsky cez transparentnú verejnú súťaž. Zatiaľ prebehli tri kolá a pracuje sa na 26 obchodných poliach.

Článok Vietor ako krajinno - ekologický faktor
Tatry s veľmi členitým a výrazným reliéfom vytvárajú veľmi rozmanité podmienky pre prúdenie vzduchu. Rôzne druhy vetra a jeho dôsledky sú obsahom článku Vietor ako krajinno - ekologický faktor od Ing. Milana Koreňa. Zároveň venuje pozornosť ich dôsledkom na tatranské lesy a vracia sa aj do minulosti.

Dlhú a kľukatú cestu k dohode opisuje Ing. Miroslav Jurčo. Pri spracovaní spadnutých stromov v Tatranskom národnom parku sa musia lesníci riadiť zákonom o lese i zákonom o ochrane prírody a krajiny. A tieto si neraz protirečia. Vybavenie výnimiek trvá dlho a tak harmonogram spracovania kalamity po víchrici je ťažké dodržať.

Článok Lietajúce drahokamy Tatier.
Na území národného parku bolo doteraz zachytených 902 druhov motýľov. Mnohé vynikajú farebnosťou ale väčšina sa prispôsobila prostrediu v ktorom žije a farebne s ním splýva. Dospelé motýle žijú po vyliahnutí krátko, pár dní či týždňov. Motýľom sa venuje už dlhé roky Ľubomír Panigaj a tak jeho rozprávanie je pútavé a plné zaujímavých poznatkov.

Malý Ľadový ŠtítHorolezecká sprievodcovská literatúra v Alpách a Tatrách.
S touto literatúrou sa stretáva každý, kto sa zaujíma o rorolezectvo. Naučiť sa so sprievodcom zaobchádzať, správne pochopiť text aj v stresovej situácii. Vývoj knižných sprievodcov smeruje od obšírneho popisovania lokalít k jednoduchému schematickému nákresu. Oba však majú svoj význam. Svoje skúsenosti so sprievodcami opisuje horský vodca a horolezec Alexander Luczy. Druhý príspevok od Jana Kaňka uvádza bibliografiu doposiaľ vydaných niektorých sprievodcov, vysvetľuje prístup rôznych autorov.

Článok Tatranský kaleidoskop
Historik Ivan Bohuš sa v Tatranskom kaleidoskope tentoraz zameral na zemetrasenie. To posledné z 30. novembra 2004 zaradil po doterajších známych seizmických pohybov vo Vysokých Tatrách na desiate v poradí. Žiadne z nich však našťastie nespôsobilo veľké otrasy.

CestaOkrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí o Tatrách, prírode, o dôsledkoch víchrice, o úrazoch a záchranných akciách v horách, knižných novínkách.

Autorom fotohádaniek v roku 2005 je fotograf Ing. Juraj Bobula.