Časopis TATRY č. 2/2005

TATRY č. 2/2005 Článok Tatranský les na križovatke
Pavol Kráľ, lesník - ochranár zo Štrbského Plesa citlivo vníma zmeny, ktoré sa udiali v novembri v Tatrách a zamýšľa sa nad ďalším postupom, čo ďalej s lesmi a zvažuje rôzne alternatívy.

VečernicaČlánok Prezident ocenil lesníka Ivana Pjateka napísala Mira Kováčiková.
Jedným z dvoch ľudí, ktorých prezident Ivan Gašparovič hneď 1. januára vyznamenal v súvislosti s odstraňovaním následkov kalamity v Tatrách, bol aj lesník Ivan Pjatek.

Článok Prvý týždeň očami hovorcu ŠL TANAPu
V úlohe hovorcu Štátnych lesov TANAPu už dlhšie pôsobí Ing.Marián Šturcel, vedúci odboru verejnoprospešných činností. U neho sa po 19. novembri sústreďovali všetky infomácie. Ako prežíval prvý týždeň po víchrici?

Cesta na Sliezky domČlánok Osemnásty november 1915
Zdá sa, že november je pre Tatry kritický. Aj prvá veľká víchrica na tomto území v roku 1915, bola práve v novembri. Jej priebeh a dôsledky, žiaľ, história a najmä dobová tlač veľmi nezaznamenala. Historik Ivan Bohuš nejaké informácie má a tak sa dozvedáme, ako to dopadlo po víchrici pred devädesiatimi rokmi.

Článok Víchrice v Tatrách
O víchriciach v minulosti i súčasnosti, ako taký vietor vzniká, ako sa správa pri prekonávaní prekážok a ďalšie zaujímavosti prináša aj článok od Juraja Pacla.

Článok Víchrica prebudila netopierov - Tatiana Hoholíková
Víchrica zasiahla nielen do života ľudí ale aj zvierat. Keď upratovačka v T. Zruboch našla v kúpeľni netopiere, nezľakla sa, ale rozbehla "záchrannú" akciu, výsledkom ktorej bolo premiestnenie 37 netopierov do Belianskej jaskyne.

Lomnický ŠtítČlánok Spojiť sily na obnovu Tatier
Taký je úmysel a čiastočne aj realita likvidovania popadaných stromov, ale aj ďalších prác súvisiacich s obnovou lesa. Ing. Milan Zúbrik predstavuje postup prác a tri projekty, ktoré vypracovali a stále na nich pracujú lesníci z rôznych lesníckych inštitúcií.

V čísle 2 sme uverejnili vyhodnotenie a víťazné snímky z fotosúťaže, vyhlásenej v roku 2004. Do redakcie prišlo 290 fotografií. Víťazné práce a ďalšie fotografie sú vystavené do konca marca aj v Múzeu TANAPu v Tatranskej Lomnici.

Článok Päťdesiat rokov Veľkej ceny Slovenska - Ing. Ladislav Harvan.
Medzinárodné lyžiarske preteky Veľká cena Slovenska sa uskutočnili už po 50-ty krát. To je aj príležitosť zaspomínať si na ich začiatky a mená ľudí, ktorí sa o ne zaslúžili, i tých ktorí pri nich stoja dodnes.

StromčekČlánok Priebeh záchranných prác a akcií - Pavol Svetoň a HZS.
Ako prežívali pracovníci Horskej záchrannej služby a Leteckej záchrannej služby dni po 19. novembri? Odpoveď je jednoduchá - rušne. Začalo to už počas víchrice a pretrvalo po niekoľko dní.

Okrem spomenutých článkov v časopise nájdete množstvo kratších zaujímavostí o Tatrách, prírode, o dôsledkoch víchrice, ľuďoch, ktorí pomáhali odstraňovať dôsledky víchrice, a pravidelný Tatranský kaleidoskop od Ivana Bohuša. Autorom fotohádaniek v roku 2005 je fotograf Ing. Juraj Bobula.